Ryhmäpuhe maakuntavaltuustossa

Satakunnan maakuntavaltuusto kokoontui Porin yliopistokeskuksella. Sain kunnian pitää Keskustan ryhmäpuheenvuoron tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta. Kiitos ryhmän puheenjohtajalle mahdollisuudesta.

Tässä puheeni:

”Kiitos puheenjohtaja!

Vuosi 2021 oli toinen epävarmuuden ja sopeutumisen vuosi. Pandemia näyttäisi olevan rajoitusten osalta takana päin, mutta epävarmuutta tälle vuodelle tuo Ukrainan sota. Sopeutumista tarvitaan siis jatkossakin kaikilla elämän osa-alueilla.

Viime vuonna käytyjen kuntavaalien myötä valittiin uudet päättäjät Satakuntaliittoon. Uusilla päättäjillä olikin heti suuri päätös edessään maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman sisältämän Satakunta-strategian hyväksymisessä.

Keskustan ryhmän mielestä Satakuntaliiton tärkein edunvalvonnan ala on ja oli maakuntamme korkeakoulutuksen kehittäminen. Viime vuonna laadittu Satakunnan korkeakoulutusselvitys oli erittäin tärkeä. Vaikka Kalervo Väänäsen raportissa ei ehdotusta omasta yliopistosta ollutkaan, niin saaduista ehdotuksista on saatettava mahdollisimman monta todeksi. Tähän työhön onkin lähdetty ja sitä keskustan ryhmässä kiitämme. Kuitenkin haluamme muistuttaa ja korostaa Satakunnan korkeakoulutuksen laajasta alueellisuudesta, ja että siitä pidetään kiinni. Meillähän tarjotaan korkeakoulutusta neljällä paikkakunnalla.

Satakuntaliitto on myös vastannut Satasoten valmistelusta, jossa työ on nyt päässyt alkuun. Uudistus on tuonut omat haasteensa ja tuo vielä jatkossakin. Ei mikään ihme, kun kyse on näin suuresta uudistuksesta. Haluan toivottaa voimaa ja viisautta hyvinvointialueen päätöksentekijöille. Hyvinvointialueen päästyä käyntiin tulee Satakuntaliiton ja hyvinvointialueen yhteistyön pysyä tiiviinä. Riskinsä on, että Satakuntaliitto jää paitsioon, vaikka organisaatiot eri asioista vastaavatkin.

Satakuntaliiton tilinpäätös osoittaa ylijäämää noin 200 tuhatta euroa. Kuntien maksuosuudet pidettiin tälle vuodelle samana kuin viime vuonna. Samalla, kun keskustan ryhmä kiittää Satakuntaliittoa hyvästä taloudenpidosta, se myös pohtii kuntien maksuosuuksien tulevaisuutta. Tähän heijastuu myös sote-uudistus, kun kuntien budjetit pienenevät rajusti.

Keskustan maakuntavaltuustoryhmä hyväksyy tilinpäätöksen ja tilintarkastuskertomuksen vuodelta 2021 esityksen mukaisesti ja kiittää Satakuntaliiton viranhaltijoita hyvästä yhteistyöstä ja talouden pidosta. Keskustan ryhmä toivottaa läsnäolijoille aurinkoista kesän odotusta!”