Talousarviopuhe 2023

Talousarviopuheeni Nakkilan valtuuston kokouksessa 19.12.2022

”Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja lehteriyleisö

Aloitin viime vuonna talousarviopuheeni tokaisemalla, ettemme ole saaneet oikaistua talouttamme. Ääni kellossa on nyt muuttunut hieman iloisemmiksi säveliksi. Vuosi 2021 päätyi loppujen lopuksi ihan ok tulokseen ja tälle vuodelle tehty rutkasti alijäämäinen talousarvio on monien vaiheiden jälkeen kääntymässä reilusti ylijäämän puolelle.

Ensi vuosi on kuntataloudessa siirtymävuosi ja talousarvion tulee näyttää suurta ylijäämää, kuten se meillä Nakkilassa tekeekin. Hyvänolon tunteeseen ei saa kuitenkaan tuudittautua, vaan on jatkettava tarkkaa taloudenpitoa. Tämän vuoden talousarvion laadinta- ja valmistelutyö on sujunut ilman suurempia mutkia matkassa. Kiitokset siitä virkamieskunnalle sekä kunnanhallituksen pöytäkunnalle. Ystävyys on yhdistänyt.

Vuosi aloitettiin talouden tasapainotusryhmän työllä, joka löysi säästöjä 282 tuhatta euroa. Muita merkittäviä kunnan talouteen positiivisesti vaikuttavia asioita olivat 37 hehtaarin määräalan myynti, josta kunta sai yli 400 tuhatta euroa. Lisäksi KES-soten purku tulee parantamaan kunnan tulosta merkittävästi. Uhkakuviakin kuitenkin löytyy. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttaman inflaation myötä ovat jo nousseet eri aineellisten hyödykkeiden hinnat. Ensi vuodelle tiukimman paikan aiheuttaa sähkön hinnan nousu, joka myös kuntaan vaikuttaa. 

Nakkila investoi ensi vuonna 2,8 miljoonaa euroa. Suurimman osan tästä vie kouluverkon hankesuunnittelu ja tasoristeysten poisto. Molemmat ovat erittäin tärkeitä investointeja elinvoimaan. Kun liikenneyhteydet ja tilat opiskeluun ovat kunnossa, niin kunnalla on paljon parempi mahdollisuus menestyä.

Liikenneyhteyksistä puheenollen, viime viikolla eduskunnan joululahjarahoista Nakkilaan saatiin 900 tuhatta euroa kiihdytyskaistojen rakentamiseen. Hienoa vaikuttamistyötä maakunnan edunvalvojilta.

Keskustan ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä hyväksyy talousarvion ja taloussuunnitelman muutoksitta, jos kaikki muutkin ryhmät niin tekevät.

Valtuustoryhmä kiittää kunnanjohtajaa, viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä kuntalaisten ja kunnan hyväksi tehdystä työstä kuluneen vuoden aikana ja toivottaa rauhaisaa joulua sekä onnellista uutta vuotta 2023.

Nakkilan keskustan ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puolesta Vilho Hakala.”